Toidunõude pesemiseks ei tohi kasutada neid vahendeid, mis sisaldavad sünteetilisi pesemisvahendeid. Sünteetilised pesemisvahendid absorbeeruvad nõude seintele ja neist on võrdlemisi raske loputamisega lahti saada. Pannide või kastrulite külge kõrbenud toidujäätmed saab lahti, kui puhastatav keedunõu asetada, avaus allapoole, teise kööginõu peale, kus on keev vesi.

Kuum veeaur hautab põhjakõrbenud toidujäätmed varsti lahti. Vaagnate ja kööginõude pühkimiseks kasutada valget majapidamispaberit või ligniini, siis on kööginõud kauem puhtad. Puuviljade või marjade keetmisel plekiliseks läinud või värvunud keedunõu saab puhtaks, kui panna nõusse kartulikoored koos peotäie soolaga ja keeta veega pool tundi.Kraanid ja valamud läigivad ilusti, kui neid hõõruda sidrunikoorega, loputada veega ja seejärel hõõruda lapiga kuivaks.

Malm

Malmpotte hõõrutakse metallnuustikuga, rooste eemaldamiseks jämeda soolaga. Pärast loputada puhta veega ja kuivatada soojal pliidil. Uuele malmpannile tuleks enne kasutamist riputada veidi soola ja asetada pann ägedale tulele. Kui sool läheb pruuniks, võtta pann tulelt ja hõõruda tugevasti sama soolaga. Pärast määritakse pann taimeõliga ja kuumutatakse veel kord.

Emailnõud

Emailnõusid võib pesta:

- söögisoodaga: Emailitud kööginõu saab puhtaks, kui segada 3 l vett ühe supilusikatäie potase ja lusikatäie kloorlubjaga, valada lahus nõusse ja panna sooja. Tunni aja pärast valada lahus teise nõusse ja küürida sellega nõu seest- ja väljastpoolt, kuni ta on puhas. Kuuma emailnõusse (savinõusse) ei tohiks kallata külma või külma emailnõusse tulist vett. Email võib mõraneda. Emailnõude puhul tuleb hoiduda järskudest temperatuurimuutustest, kuna see võib põhjustada emaili purunemist. Emailnõusid ei tohi tulele asetada ilma vedelikuta.

Emailnõu on vastupidavam, kui enne kasutamist keeta selles vett ja lasta vesi nõus jahutuda. See karastab emailkatet. Roosteplekkide eemaldamiseks tuleb emailnõu hõõruda äädikas niisutatud lapiga. Toidunõude emailpinda võib parandada järgmise seguga: 12 osa kaseiini, 6 osa naatriumvesiklaasi, 10 osa booraksit, 14 osa kvartsijahu ja 5 osa peent klaasipuru. Lisada vett ja segada, kuni tekib pasta, mis kantakse puhastatud pindadele. Lasta kuivada mitu päeva.

Alumiinium

Alumiiniumnõude puhastamiseks ei tohi kunagi kasutada pesusoodat, kuna see rikb metalli. Alumiiniumnõud ei kannata tuhaga keetmit ega küürimist, sest tuhk teeb nõud karedaks ja auklikuks. Nuuskpiirituse ja muude leelist sisaldavate ainetega ei soovitata samuti alumiiniumnõusid puhastada. Samuti ei tohi alumiiniumnõusid puhastada metallipuhastusvahenditega.

Tarvitamise tagajärjel alumiiniumkastruli pinnale tekkinud musta oksiidikihi saab eemaldada, kui hõõruda nõu nõrga, kuni 5%-se soolalahusega või 3-5% äädikhappelahusega niisutatud lapiga ja seejärel loputada kohe veega. Alumiiniumnõude välispinna puhastamiseks võib edukalt kasutada hästi peent liiva.

Metallnõud

Metallesemeid saab puhastada tavalise kustutuskummiga. Roostevabast terasest esemeid tuleb enne esmakordset tarvitamist pesta seebiveega. Tsinkvanne ja — ämbreid saab edukalt puhastada petrooleumiga. Messingit ja pronksi võib puhastada siguriga. Kohvipakus ja märja lapiga saab hästi puhtaks ka metallnõud. Nikkeldatud nõusid ei tohi kasutada äädikat sisaldavate toitude valmistamisel ega hoida neis hapusid toiduaineid.

Pannid ja küpsetusplaadid

Et raudpann kaua vastu peaks ja toit sellel kõrbema ei läheks, kuumutada uut panni rasvaga ning hõõruda jämeda soolaga. Kuiva panni ei tohi kuumaks ajada, see rikub panni. Et küpsetusel esimesed koogid ei jääks panni külge, selleks tuleb pannile riputada jämedat soola ja lasta pann tulel seista, kuni sool hakkab praksuma. Siis võtta puhas paber ja hõõruda soolaga panni.

Kui pann on puhas, kallata sool ära ja hõõruda veel mõni kord puhta lapiga üle. Nüüd lasta pann tuliseks minna, lisada rasva ja kui see kuumaks läheb, siis kallta taigen pannile. Raudpanne ei tohi kunagi pesta veega nagu muid köögiriistu. Kuivale lapile tuleb raputada veidi soola ja hõõruda sellega pann üle. Siis ei lähe raudpann roostesse. Koogiplaadid ja koogivormid tuleb puhastada koogitükkidest koheselt, soojalt, paberiga (ka soolaga) hõõrudes ning siis määrida kergelt rasvaga. Ka toores sibul eemaldab raudesemetelt roosteplekke.

Põhjakõrbenud nõud

Kui toit on keedunõu põhja kõrbenud, siis ei või seda kohe hakata liivaga või metallnuustikuga välja hõõruma. Kuigi põhi saab suure vaevaga puhtaks, kõrbeb keedunõu põhja sadestunud toit juba järgmisel keetmisel samast kohast.

Põhjakõrbenud keedunõu:
- tuleb täita veega, lasta järgmise päevani seista, siis pliidile tõsta ja sama veega keema ajada. Nüüd on põhjakõrbenud toit põhjalikult läbi ligunenud ja tuleb põhja küljest päris kerge vaevaga lahti.
- saab puhtaks, kui jätta nõu soolase veega seisma. Järgmisel päeval tuleb vesi keema ajada ning pott läheb kergesti puhtaks.
- kui toit on kastruli põhja kõrbenud, tuleb keeta kastrulis vett söögisoodaga (1 tl soodat 2 l vee kohta) või 2-3 sibulaga.
- piimakeetmisnõud on kergem pesta, kui sinna natukeseks ajaks valada vett, kuhu on puistatud puutuhka.
- emailnõu saab kõrbenud toidust hästi puhtaks, kui keeta selles vett, millele lisada veidi söögisoodat. Emailnõu põhja ei tohi kraapida.
- alumiiniumist toidunõusid ei tohi leotada ega sealt põhjakõrbenud toidu eemaldamiseks kasutada sooda- või tuhaleelise lahuseid.

Rasvased nõud

Rasvaseid nõusid on kasulik enne pesemist majapidamis- või ajalehepaberiga üle pühkida, kuna see kergendab pesemist. Pesta on rasvaseid nõusid lihtsam, kui veele lisada äädikat, või siis vette on segatud sinepit. Toidurasvu on soovitav metallnõudelt eemaldada seebi ja soodaga.

 

Link artiklile: http://naistekas.delfi.ee